In de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) is een aantal ‘zoekgebieden’ aangewezen waar de gemeenten mogelijkheden zien voor de grootschalige opwek van duurzame energie met wind- en zonneparken, zoals in De Baars en Kattenberg. Het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS onderzoekt binnen het gebied de technische, bedrijfseconomische en ruimtelijke mogelijkheden en ondervindt daarbij een aantal beperkingen. De focus ligt daarom de komende tijd op locaties waar initiatieven kansrijk zijn. Vervolgens wordt samen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen gezocht naar het meeste geschikte ruimtelijke scenario voor de energie- en klimaatopgave.
Koers bepalen: van idee naar uitvoering
In de gebieden De Baars en Kattenberg wordt gewerkt aan projecten rondom duurzame energieopwekking, waterbeheer en andere klimaatdoelen, die moeten bijdragen aan een toekomstbestendige regio. Het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS werkt hier samen met lokale overheden en organisaties om deze doelen te bereiken. Sinds maart 2024 werken de betrokken partijen aan de uitwerking van een bestuursopdracht met vier fases: het bepalen van de koers, het uitwerken ervan, de voorbereiding van de uitvoering en uiteindelijk de bouw- en exploitatiefase.
De focus lag de afgelopen maanden op diverse onderzoeken en gesprekken met stakeholders. Eén van de gesprekspartners is Defensie. Het gebied kent diverse militaire beperkingen, zoals laagvliegroutes en radarzones. Andere beperkingen zijn bijvoorbeeld afstandsnormen tot bebouwing. Omdat de mogelijkheden in de gebieden beperkt zijn, richt de participatie zich op het vinden van de meest geschikte ruimtelijke invulling voor energie- en klimaatoplossingen.
Waterbeheer als sleutel tot klimaatoplossingen
Naast windenergie speelt waterbeheer een grote rol in de plannen. Het verbeteren van het watersysteem is belangrijk voor zowel het gebied zelf, als voor de hoger en lager gelegen regio’s. Onder het principe ‘bodem- en watersturend’ worden scenario’s ontwikkeld die aansluiten op de bredere klimaatopgave.
In de uitwerking van de plannen worden ook andere aspecten geïntegreerd, zoals landbouw, natuur, recreatie en landschapsbeheer. Zo wordt een balans gezocht tussen energiedoelen en de ecologische en economische belangen van het gebied.
Participatie: inwoners en belanghebbenden betrekken
De komende periode wordt duidelijk wat technisch geschikte locaties voor windmolens zijn. Omdat het betrekken van inwoners en stakeholders belangrijk is, worden er in 2025 verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Hierover communiceren we begin 2025. Omdat de mogelijkheden in de gebieden beperkt zijn, richt de participatie zich niet meer op het samen zoeken naar locaties, maar op het vinden van de beste oplossingen voor energie- en klimaatoplossingen.
Bijeenkomst voor gemeenteraden
Op 22 januari 2025 wordt een gezamenlijke radenavond georganiseerd. Gemeenteraden van Hilvarenbeek, Goirle, Tilburg, Oisterwijk en het Waterschap De Dommel bespreken daar de voortgang en scenario’s. Het biedt raadsleden een kans om vragen te stellen en ideeën te delen met collega’s uit andere gemeenten.
Focus op wat wél kan
Er zijn volgens het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS zeker kansen voor de grootschalige opwek van duurzame energie in wind- en zonneparken, gecombineerd met klimaatprojecten. Als bedrijf dat wordt gefinancierd met publiek geld kijkt het daarom vooral naar kansrijke initiatieven. Dat is in lijn met de oproep van het bedrijf: focus op wat wél kan en ga aan de slag.